Home  |  Artikels  |  Citaten


Skepsis houdt niet van klimaatskeptici


Hans Erren, Klimaathype, 02-11-2015.
Pas recentelijk kwam ik bovenstaande, twee en een half jaar oude, grafiek van Roy Spencer tegen (die ik heb geactualiseerd met de meest recente metingen), en ik was verbaasd. Verbaasd, omdat de grafiek mij nog niet opgevallen was, terwijl ik toch elke dag wel klimaatnieuws volg, en verbaasd waarom dit overduidelijke bewijs dat de klimaatmodellen niet werken geen voorpaginanieuws is geweest.

Wat heeft Roy Spencer hier gedaan? CMIP5 is het Coupled Model Intercomparison Project dat een database beheert van alle klimaatcomputermodellen. In de modellen worden de vulkanische uitstoot en het atmosferische CO2 ingevoerd en de modellen berekenen de temperatuur, voor de toekomst wordt het RCP8.5 scenario aangehouden. Roy Spencer heeft de near term resultaten voor de lagere atmosfeer vergeleken met waarnemingen door twee onafhankelijke groepen. En wat blijkt?

Vrijwel alle modellen geven een veel te grote opwarming voor de onderste atmosfeer. Zelfs als de El Nino van eind dit jaar nog gelijk wordt aan die van 1997 – wat hij waarschijnlijk niet wordt -, dan nog is de komende waargenomen opwarming te gering. Met andere woorden: de modellen kunnen naar de prullenbak.

(...)

Ik was afgelopen zaterdag bij het jaarcongres van stichting Skepsis, het thema was “Expert gezocht”, hoe herken je een expert? Naast wiskundige modellen bleek ook een expert opinion heel belangrijk te zijn. Popper kwam ook langs als ijkpunt voor een goede theorie.

Skepsis is een hele leuke club als het om wichelroeden, aardstralen of homeopathie gaat maar om de een of andere reden houden deze skeptici niet van klimaatskeptici. De ene na de andere spreker haalde uit naar de klimaatskeptici, “dat was toch geen wetenschap”. Tijdens de koffie had ik een onderhoud met de voorzitter van Skepsis, sterrenkundeprofessor Frank Israel: “Klimaatmodellen zijn heel goed, en worden steeds bijgesteld”. Een devoot gelovige in de modellen dus. Maar die zijn zoals we boven zien juist gefalsifieerd door de waarnemingen en wel op Popperiaanse wijze: er is een voorspelling, de metingen laten wat anders zien, dus is je model ongeldig.Home  |  Artikels  |  Citaten