Home  |  Artikels  |  Citaten


Duitsland verliest miljarden door Energiewende


Jeevan Vasagar - Financial Times, 26-02-2014


Volgens een rapport van IHS consultants dat donderdag gepubliceerd werd, zou de Duitse industrie vorig jaar voor 15 miljard euro meer geŽxporteerd hebben als ze, vergeleken met haar internationale concurrenten, geen toeslag voor elektriciteit had moeten betalen. Ondanks Duitslands sterke exportprestatie in de voorbije jaren, werd Europa's grootste economie volgens het rapport zwaar benadeeld door de dure overschakeling naar hernieuwbare energie.

De onderzoekers vonden dat het prijsverschil tussen Duitsland en zijn belangrijkste vijf handelspartners de Duitse industriŽle sector 52 miljard euro in netto exportverliezen heeft gekost in de periode van 2008 tot 2013.

Het bedrag werd berekend door de wijzigingen in het netto volume van de Duitse industriŽle export te vergelijken met wijzigingen in energiekosten, gebruik makend van een economisch model dat rekening hield met andere variabelen zoals wisselkoersen.

Bijna 60% van het totale verlies (30 miljard euro) deed zich voor in energie-intensieve industrieŽn: papier, chemie en farmacie, niet metallische minerale producten en onedele metalen.

Kleinere bedrijven werden onevenredig getroffen volgens de analyse. In tegenstelling tot grote energiegebruikers zoals BASF en ThyssenKrupp komen kleinere bedrijven niet in aanmerking voor vrijstelling van de toeslagen op stroomverbruik die de overschakeling naar groene energie moeten bekostigen.

Het rapport keek ook naar de investeringen en ontdekte dat directe investeringen in het buitenland toegenomen waren ten koste van binnenlandse investeringen. Energiekost was een belangrijke factor in deze wijziging, zei IHS.

Van de 12,3 miljard euro directe buitenlandse investeringen door de Duitse chemische industrie tussen 1995 en 2013, viel 9,7 miljard toe te schrijven aan "het nadeel van de Duitse energieprijs".

BASF, 's werelds grootste chemieconcern, zei deze week dat het de meerderheid van zijn kapitaalsuitgaven in de komende vijf jaar zou investeren buiten Europa, vergeleken met een derde van zijn totale capex tijdens de jaren 2009-2013.

Kurt Bock, CEO van BASF, zei deze week: "In Europa hebben we de duurste energie en we zijn niet bereid de energiebronnen die we hebben, zoals schaliegas, te exploiteren."

Volgens het IHS-rapport zou een hervorming van de Energiewende, met een minder snelle overschakeling naar hernieuwbare energie en een grotere rol voor gas, Duitsland toelaten de kosten te drukken.

Het rapport schatte dat een productie van 20 miljard kubieke meter schaliegas per jaar mogelijk is in Duitsland tegen 2030 - het equivalent van een kwart van de huidige gasconsumptie.

Daniel Yergin van IHS zei: "Wij zijn tot de conclusie gekomen - en men zal het nooit zeker weten tot er geboord wordt - dat Duitsland het potentieel heeft van aanzienlijke schaliegasreserves, die de kosten kunnen helpen drukken en Duitsland concurrentiŽler kunnen helpen maken.

De Duitse regering heeft de noodzaak erkend om de Energiewende te hervormen. Ministers hebben voorstellen gedaan om de kosten van de subsidies te drukken door te focussen op goedkopere manieren om schone energie te produceren.

Maar de huidige coalitie verzet zich tegen de ontginning van schaliegas. Het regeerakkoord stelt een moratorium in op onconventionele gaswinning tot er voldoende gegevens beschikbaar zijn om aan te tonen dat er geen nadelige impact is op de waterkwaliteit.

Bron: Germans told of billions lost to trade due to energy policyHome  |  Artikels  |  Citaten