Home  |  Artikels  |  Citaten


Media overdrijven opbrengst zonnecentrale


Johan Branders, 23 juni 2011


Zonnecentrale

Op 18 juni brachten de Vlaamse kranten het volgende bericht:

Amerikaanse zonnecentrale moet evenveel energie leveren als kerncentrale

In de Amerikaanse staat CaliforniŰ is de eerste spade de grond ingegaan voor 's werelds grootste energiecentrale op zonne-energie. De installatie moet evenveel stroom opleveren als een kerncentrale. Het project in de woestijn bij Blythe, 350 kilometer ten oosten van Los Angeles, moet in 2013 bijna 1.000 Megawatt aan stroom gaan leveren: genoeg voor 300.000 tot 750.000 huishoudens.

Tot zover de media. Nu de feiten. De zonnecentrale van Blythe heeft een nominaal ("ge´nstalleerd") vermogen van bijna 1000 MW. Dit is het maximale vermogen van de centrale dat men bekomt bij heldere lucht wanneer de zon op haar hoogste punt staat. Het gemiddeld vermogen is veel kleiner omdat de zon meestal lager staat, er bewolking kan zijn en de zon 's nachts helemaal niet schijnt. Om een zonnecentrale met een kerncentrale te vergelijken moeten we dus kijken naar het gemiddeld vermogen of de totale hoeveelheid elektrische energie die op een jaar geproduceerd wordt.

Op de website van Blythe Solar Power wordt de jaarlijkse elektriciteitsproductie van de zonnecentrale geschat op 2.200 GWh. Een kerncentrale met hetzelfde nominaal vermogen (1000 MW) en een productiefactor van 90%, heeft een jaarlijkse productie van 1000 x 0,9 x 8,766 = 7.889 GWh. Dit is 3,6 maal meer dan de zonnecen­trale van Blythe.

Vergelijken we met de Belgische kerncentrales dan wordt het verschil nog groter.
De kerncentrale van Doel heeft een jaarproductie van 21.000 GWh. Die van Tihange 23.000 GWh. De gemiddelde Belgische kerncentrale produceert dus tien keer meer elektriciteit dan 's werelds grootste energiecentrale op zonne-energie.


Update mei 2012

In Augustus 2011 kondigde projectontwikkelaar Solar Trust of America aan dat de eerste helft van het project gerealiseerd zou worden met fotovolta´sche zonnepanelen in plaats van de thermische omzetting met parabolische spiegels. De reden hiervoor was de sterke prijsdaling van fotovolta´sche zonnecellen.

Begin 2012 trachtte het Duitse Solar Millennium zijn aandeel in Solar Trust of America te verkopen aan de Duitse zonne-energie-ontwikkelaar Solarhybrid. Deze deal mislukte nadat de drie firma's failliet gingen.

Uiteraard verscheen dit nieuws niet in de Vlaamse media.Home  |  Artikels  |  Citaten