Home  |  Artikels  |  Citaten


Bericht voor Johnny Depp


Humberto Fontova, 4 juni 2007


Richards and Depp

De voorpagina van het laatste Rolling Stone magazine toont mega rockster Keith Richards in de armen van mega filmster Johnny Depp.

In 's werelds best scorende film van het ogenblik spelen deze twee "bloedbroeders," zoals Rolling Stone hen noemt, de rol van vader en zoon. Depp, die als amateur rockgitarist naar Hollywood verhuisde maar zijn fortuin elders in de amusementssector maakte, dweept doorheen het artikel met de Rolling Stones, en Keith Richards in het bijzonder, als zijn "voorbeeld, inspiratie," enz.

Tijdens de fotosessie droeg Depp zijn fameuze hangertje met het gezicht van een andere legende van de "tegencultuur" die dienst doet als bron van Depps inspiratie: Ernesto "Che" Guevara.

Een paar jaar geleden verklaarde Depp in Vibe Magazine dat hij bezweken was voor Che Guevara. En als hippe rocker is Johnny Depp bepaald niet de enige fan van Che.

"Over het grootste deel van de Westerse wereld heeft Che Guevara onder radicale intellectuelen en studenten een cultus doen ontstaan van bijna religieuze verering," verklaarde Time Magazine in mei 1968. "Met zijn lange haar en zijn revolutionaire baard is Che het perfecte postmoderne symbool voor de non-conformistische, revolterende jaren zestig."

"In feite begon 1968 in 1967 met de moord op Che," zegt Christopher Hitchens. "Zijn dood betekende in die tijd heel veel voor mij en ontelbare anderen zoals ik."

"1968 was het begin van een totaal nieuw tijdperk, met een nieuwe opvatting over hoe mensen zouden moeten zijn: ze zouden niet mogen bestuurd worden door autoriteiten van bovenaf," snoefde Kai Kracht, de West-Duitse versie van Abbie Hoffman. "Wij bestudeerden de grote revolutionairen van onze eeuw: Lenin, Mao, Che [blijkbaar bestuurden zij niet van bovenaf!]. Wij wilden leren van hun succes. Onze revolutie was jong en vol van hippe slogans."

Eigenaardig genoeg, gezien zijn beroep en levensstijl, lijkt Depps "bloedbroeder" Keith Richards immuun voor de Che-rage (of is het vergetelheid?). In hun klassieker Sympathy for the Devil hebben de Stones tenslotte Lucifer gecast als de regisseur van Che's mentors en rolmodellen - de bolsjewieken: "Stood around St Petersburg when I saw it was a time for a change... killed the Czar and his ministers... Anastasia screamed in vain."

Was Johnny Depp twee decennia eerder geboren en in Cuba, en had hij daar de levensstijl van een VS-tiener of campusrebel uitgeprobeerd dan zou hij op een meer letterlijke wijze "bezweken" zijn. Depp had dan aldra zware dwangarbeid moeten verrichten in een systeem van concentratiekampen, ge´nspireerd door de man die hij verheerlijkt op zijn hangertje. Had hij te traag gewerkt dan zou de kolf van een Tsjechisch machinegeweer zijn gebit aan diggelen hebben kunnen slaan of een of andere hippe Sovjetbajonet hem een jaap in zijn achterwerk hebben kunnen geven.

Hugo Chavez noemde het sociaal-economische model van zijn regime onlangs "Mision Che Guevara". Terwijl ik dit schrijf is Chavez' oproerpolitie (waarvan sommigen hun nationale leider imiteren door het dragen van Che T-shirts, zoals men kan zien op YouTube) bezig met het neerknuppelen en arresteren van honderden rebellerende studenten.

Geen enkele benaming kon meer toepasselijk zijn.

In een befaamde toespraak in 1961 hekelde Che Guevara uitgerekend de "geest van rebellie" als "verwerpelijk". "De jeugd moet zich onthouden van de ondankbare invraagstelling van overheidsmandaten" ordonneerde Guevara. "In de plaats daarvan moet zij zich wijden aan studie, werk en militaire dienst." En wee de jongeren "die 's avonds laat opblijven en daarom te laat op hun werk [dwangarbeid voor de overheid] komen."

Jongeren," schreef Guevara, "moeten leren om te denken en te handelen als een massa." "Degenen die hun eigen weg kiezen" [zoals het dragen van lang haar en het luisteren naar Yankee-imperialistische rock-'n-roll] werden gekapitteld als waardeloze "straatlopers" en "delinquenten". In zijn befaamde toespraak beloofde Che Guevara plechtig om "Cuba te zuiveren van het individualisme! Het is misdadig om te denken in termen van individuen!"

Tienduizenden Cubaanse jongeren ondervonden dat Che Guevara's vermaningen meer waren dan holle retoriek. De honderden "adviseurs" van de Sovjet-Russische KGB en de Duitse Stasi die Cuba overstroomden in de vroege jaren zestig vonden in Che Guevara een bijzonder enthousiaste volgeling. Tegen het midden van de zestiger jaren werden duizenden jongeren voor de misdaad van een "rocker"-levensstijl of verwijfd gedrag door de geheime politie van Cuba's straten en parken geplukt en gedumpt in gevangenenkampen met het opschrift "Arbeid Maakt je tot Man" in vette letters boven de ingangspoort (boven die van Auschwitz stond "Arbeid Maakt Vrij") en met bewakers met mitrailleurs in de wachttorens.

De afkorting voor deze kampen was Umap, niet Gulag, maar de omstandigheden waren dezelfde.

Vandaag tooit 's werelds grootste Che Guevara-afbeelding het Cubaanse hoofdkwartier van de door de KGB getrainde geheime politie. En Johnny Depp lijkt verrukt te pronken met dit embleem op zijn hangers, T-shirts en sjalen.

Depp-Guevara
Johnny Depp - mei 2007

Johnny Depp valt ook voor Jack Kerouacs beroemde avontuurlijke reisverhaal. "On The Road was jarenlang mijn bijbel," pocht Depp. En toch pronkt Depp op zijn T-shirts, zijn hangers en zijn sjaals met het embleem van een regime dat iedereen opsluit die het aandurft te reizen van de ene Cubaanse provincie naar de andere zonder geldige papieren van de politiestaat, en dat iedereen neerknalt die een poging waagt om naar het buitenland te reizen.

's Werelds beroemdste rock-'n-roll tijdschrift brengt de gitarist van 's werelds bekendste rock-'n-roll band, terwijl rock-'n-roll fan Johnny Depp trots het gezicht toont van een stalinistische politiechef wiens geheime politie duizenden rock-'n-roll fans in concentratiekampen heeft gedreven voor de misdaad rock-'n-roll fan te zijn.

"Ik neem aan dat je een Hollywood-druiloor verwachtte," pochte Depp tegen zijn kruiperige Vibe Magazine interviewer die verbluft leek door Depps doordringende scherpzinnigheid. "Ik neem aan dat je een of andere verdomde handelswaar zonder hersenen verwachtte!"

Helemaal niet, mijnheer Depp. Zelfs in Hollywood steek jij er met hoofd en schouders bovenuit als intellectuele handelswaar.


Bron: Note to Johnny Depp About the Real Che GuevaraHome  |  Artikels  |  Citaten